Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2017. Május 22. 07:27, hétfő | Belföld
Forrás: mti

A maga korában is nagyon népszerű volt a Körhinta című film

A maga korában is nagyon népszerű volt a Körhinta című film

Fábri Zoltán Körhinta című alkotása a maga korában is nagyon népszerű volt, ezért is volt rendkívül sérült a film eredeti negatívja - mondta a Filmarchívum restaurátora és egyben filmtörténész az M1-en vasárnap.

Fazekas Eszter elmondta, hogy a Körhinta eredeti negatívjáról 140 kópiát készítettek korábban, ezáltal sérült a kameranegatív, számos kocka is hiányzott belőle. Ezt újította fel és digitalizálta a Magyar Nemzeti Filmalap igazgatóságaként működő Magyar Nemzeti Filmarchívum.

A munka január végén kezdődött el és szinte közvetlenül a májusi cannes-i filmfesztivál előtt fejeződött be - jegyezte meg a szakember.

A Körhinta nemzetközi sikere az 1956-os cannes-i filmfesztiválon indult, ahol Francois Truffaut még a Cahiers du Cinema ifjú filmkritikusaként ezt a filmet tartotta a nagydíjra érdemesnek, és Törőcsik Marinak adta volna a legjobb női alakítás díját - idézte fel Fazekas Eszter.

A filmet az idei 70. cannes-i filmfesztiválon újra műsorra tűzték a nagy klasszikusok felújított változatát bemutató programban, a Cannes Classics-ban.

Címkék: film, körhinta

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket