Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2011. Augusztus 29. 07:17, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Vörösiszapkatasztrófa: a szakemberek még mindig dolgoznak

Vörösiszapkatasztrófa: a szakemberek még mindig dolgoznak

Folytatódott a külterületek mentesítése az elmúlt héten a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa térségében, a szakemberek a kolontári halastó, a Marcal folyó és a Torna-patak medrének kotrásán dolgoznak.

A kéthektáros vízfelülettel rendelkező kolontári horgásztó medrének hetven százalékát már megtisztították, a vörösiszappal telítődött mesterséges tó lúgos vizét folyamatosan szivattyúzzák, semlegesítik és ülepítik - közölte a helyreállítás és az újjáépítésről szóló heti összefoglalóban a katasztrófavédelem.

A tó mentesítését végző Aranyponty Zrt. vezérigazgatójának korábbi tájékoztatása szerint szeptemberben végeznek a tó megtisztításával, amelyből kotróhajóval naponta három-ötszáz köbméternyi erősen lúgos vizet termelnek ki.

A labirintusszerűen kiépített ülepítő medencékben a vizet először sósavval semlegesítik, majd a több fázisú ülepítést követően a Torna-patakba engedik, amelynek a pH-értékét folyamatosan ellenőrzik. A mesterséges tó tisztítását nehezíti, hogy a meder több természetes forrásból állandóan újratöltődik.

A katasztrófavédelem közölte: az Újjáépítési Katasztrófavédelmi Törzs öt vállalkozói kárenyhítési szerződést kötött meg, és a tizennégy bontásra ítélt vállalkozói ingatlanból kilencet elbontottak Devecserben. A külterületekről a katasztrófa óta eltelt csaknem tizenegy hónap alatt 884 ezer köbméter szennyezett anyagot és 149 ezer köbméter bontási törmeléket szállítottak be az ajkai timföldgyár területére, a helyreállításban-újjáépítésben az elmúlt héten naponta átlagosan kétszáz fő dolgozott százhatvan munkagéppel - tájékoztatott a köztévé.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: vörösiszap

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket